Test matných rtěnek: Která vydržela nejdéle a která pohořela?

27. 4. 2023 · 5 minut čtení

Dekorativní kosmetika je můj koníček. Kdybyste se podívali do mé kosmetické taštičky, na první pohled by vám bylo jasné, že rtěnky, především ty matné, jsou mým číslem jedna. Matné rtěnky jsou na trhu již několik let a oblíbili si je nejenom modelky a make-up artisti. Tento styl líčení si zamilovaly miliony žen po celém světě, a to včetně mě.

Simona Nosálová
Simona Nosálová
Test matných rtěnek: Která vydržela nejdéle a která pohořela?

A proč jsou matné rtěnky tak oblíbené? Nejenomže mají skvělou výdrž, ale také dokážou rty opticky zvětšit a celému líčení dodat neodolatelný vzhled. Jenže i v tomto případě platí, že není matná rtěnka jako matná rtěnka. A najít tu pravou není tak jednoduché, jak se může zdát.

Do rukou se mi dostaly čtyři matné rtěnky v různých odstínech, které můžete zakoupit na e-shopu Dr. Max. 

Každou z nich jsem na rty aplikovala vždy ráno a měla ji na sobě celý den, abych viděla, jak funguje – jaká je výdrž, vůně, příchuť a zda rty hydratuje, nebo spíše vysušuje. A jak si tyto matné rtěnky v testu vedly?

Physicians Formula The Healthy Lip Velvet Liquid Lipstick

Jako první matnou rtěnku jsem se rozhodla vyzkoušet Physicians Formula The Healthy Lip Velvet Liquid Lipstick ve skořicovo-hnědém odstínu Bare With Me. Ta je ve světě dekorativní kosmetiky opěvovaná.

Test matných rtěnek od Dr. Max – Physicians Formula The Healthy Lip Velvet Liquid Lipstick.
Rtěnka má nádherně sytou barvu a po nanesení ani nemáte pocit, že byste na rtech něco měli. Má hydratační a zvláčňující účinky.

Rtěnka obsahuje měkký aplikátor, který je ve tvaru slzičky, a díky ostré špičce s ním dokážete nalíčit přesné kontury. Má nádherně sytou barvu a lehkou texturu. Díky pečujícímu složení mi rty po celý den hydratovala a zvláčňovala. Nemusíte se bát ani toho, že by se vám vpíjela do jemných linek rtů – má ucelený, přesto matný vzhled.

Měla jsem ji na sobě celý den a novou vrstvu jsem musela aplikovat pouze po obědě, během kterého jsem si rtěnku mírně smyla. Díky svým vlastnostem, sytému pigmentu a výdrži určitě stojí za to zakoupit i jiné odstíny. 

Maybelline SuperStay Matte Ink

Další den jsem vyzkoušela dlouhotrvající rtěnku Maybelline SuperStay Matte Ink v odstínu 15 Lover. I tato rtěnka obsahuje aplikátor ve stavu slzy, díky kterému byla aplikace jednoduchá a přesná. Po otevření rtěnky na vás čeká nádherný starorůžový sytý odstín a příjemná vanilková vůně, která i vanilkově chutná.

Test matných rtěnek, která je nejlepší?
Maybelline SuperStay Matte Ink opravdu dodržela to, co slíbila – a to dlouhotrvající efekt. Na rtech mi vydržela celý den, bez jakýchkoliv úprav zvládla dokonce i oběd, pití kávy a čaje.

Po nanesení je potřeba chvíli počkat, než rtěnka zaschne, nelekněte se tak toho, že po aplikaci pár minut rtěnka lepí. Jakmile však zaschne, tak ji už ze rtů nedostanete, a to myslím v dobrém slova smyslu. Během aplikace dávejte pozor, abyste nepřetáhli, rtěnka je dost pigmentovaná a přetažené linky nejdou odlíčit tak lehce, jako u jiných rtěnek.

Maybelline SuperStay Matte Ink opravdu dodržela to, co slíbila – a to dlouhotrvající efekt. Na rtech mi vydržela celý den, bez jakýchkoliv úprav zvládla dokonce i oběd, pití kávy a čaje. Při odlíčení micelární vodou pořád odolávala, odličovací mléko však pomohlo k dokonalému odlíčení a po celém dnu nebyly rty vysušené ani popraskané.

Loréal Paris Les Chocolats Ultra Matte

Třetí rtěnku, kterou jsem měla možnost vyzkoušet, byla zmatňující Loreál Paris Les Chocolats. Ihned po otevření mě zaujala úžasná vůně čokolády. Na odstín Candy Man, který je něco mezi nude a fialovou barvou, jsem se vážně těšila, protože celkově nude odstíny patří mezi mé favority.

Test matných rtěnek, která je nejlepší?
Rtěnka má sytý pigment a po nanesení je odstín přesně takový, jak uvádí výrobce.

I tato rtěnka má aplikátor ve tvaru slzy, a tak je nanesení rtěnky velmi snadné a zvládnete to, i když nemáte s matnými rtěnkami zkušenosti. Rtěnka má sytý pigment a po nanesení je odstín přesně takový, jak uvádí výrobce. Ovšem jakmile uschne, tak na mých suchých rtech vytvoří mapy a začne se drolit, což je velká škoda.

Především v zimních měsících mě trápí suché rty, a tak vybírám rtěnky, které kromě zmatňujícího efektu i hydratují. Pokud ale nejste majitelkou suchých rtů jako já, věřím, že může být pro vás skvělou volbou pro každodenní nošení, popřípadě doporučuji pod ni aplikovat hydratační balzám.

The Organic Pharmacy Plumping Liquid Lipstick

Posledním kouskem byla rtěnka The Organic Pharmacy Plumping Liquid Lipstick, která obsahuje měsíček lékařský a mátový olej, proto se nelekejte, když rtěnku otevřete a ucítíte jemnou mentolovou vůni. Rtěnka je navíc v ekologicky udržitelném balení, které bylo vyrobeno z vlákna konopí, bambusu a cukrové třtiny s rostlinným inkoustem.

Test matných rtěnek, která je nejlepší?
Na aplikátoru vypadá rtěnka výrazně červená, avšak po nanesení a uschnutí se promění v jemně červený odstín, který spíše připomíná červený balzám na rty.

Po otevření jsem měla trochu obavy, zda nebude odstín Coral příliš výrazný, a ačkoliv rtěnka slibuje výraznou pigmentaci, není se čeho bát. Na aplikátoru vypadá rtěnka výrazně červená, avšak po nanesení a uschnutí se promění v jemně červený odstín, který spíše připomíná červený balzám na rty. Rtěnka tak rty zvýrazní a dodá jim načervenalou barvu a polomatný finiš.

Během dne jsem musela rty několikrát rtěnkou přetřít, protože po jídle i pití na nich už toho moc nezbylo. Velkou výhodou této rtěnky je však její lehkost a schopnost rty hydratovat.

Dá se tedy říct, že jde o přípravek, který je něco mezi rtěnkou a balzámem na rty. Pokud tedy hledáte něco, co vám vaše rty zvýrazní, aniž byste měli pocit, že je máte nalíčené a chcete svým rtům dodat šťavnatou barvu i vzhled, The Organic Pharmacy Plumping Liquid Lipstick je přímo pro vás.

Články k tématu Test matných rtěnek: Která vydržela nejdéle a která pohořela?

  • Řasenka nesmí chybět ve výbavě žádné ženy. Jenže ne každá to s ní umí tak, jak by si přála. V tomto článku se podíváme na to, jak i z krátkých řas vykouzlit podmanivý pohled. Na pomoc si přizveme nejen kvalitní řasenky, ale také další „kouzla“.
  • Líčení je neodmyslitelnou součástí ranní rutiny. Avšak spousta z nás má naučené jisté zlozvyky a chyby, které přidávají léta navíc. Jakých 5 největších přešlapů bychom se měli vyvarovat a čeho se dopouštíme nejčastěji? 
  • 5 mýtů o opalování. Nevěřte jim!

    5 mýtů o opalování. Nevěřte jim!

    · 2 minuty čtení
    Ačkoliv zásady správného opalování většinou známe, stále mezi námi kolují mýty, kterým mnoho z nás věří a nechce od nich upustit. Dnes se tedy společně podíváme na 5 nejčastějších a vysvětlíme si, proč se na ně nespoléhat.   
O autorovi
Simona Nosálová
Simona Nosálová
Pracuji jako šéfredaktorka pro lifestylový magazín pro ženy. Mezi mé koníčky patří zvířata, zdravý životní styl, kosmetika a líčení. A právě proto se velmi ráda ve svých článcích zaměřuji na témata zahrnující péči o pleť a tělo, dermokosmetiku a dekorativní kosmetiku. Věřím totiž, že vnitřní zdraví a krása úzce souvisí s krásou vnější.
Číst více od autora
O autorovi
Simona Nosálová
Simona Nosálová
Pracuji jako šéfredaktorka pro lifestylový magazín pro ženy. Mezi mé koníčky patří zvířata, zdravý životní styl, kosmetika a líčení. A právě proto se velmi ráda ve svých článcích zaměřuji na...
Číst více od autora