Pleť se sklony k akné v dospělosti: Jaké jsou příčiny a jak tento problém řešit?

14. 6. 2023 · 5 minut čtení

Když se objeví pupínky v pubertě, není to nic neobvyklého, jenže proč se nám tvoří i v dospělosti? S tímto problémem se setkává čím dál více žen, včetně mě. A právě proto jsem se rozhodla, podívat se tomuto problému na zoubek – ukážeme si příčiny vzniku nedokonalostí v dospělosti a jak je co nejúčinněji řešit.

Simona Nosálová
Simona Nosálová
Pleť se sklony k akné v dospělosti: Jaké jsou příčiny a jak tento problém řešit?

Nedokonalosti pleti v dospělosti versus v pubertě

Věděli jste, že v průběhu života potrápí tento problém až téměř 80 % populace? A nemusí se bezvýhradně objevit pouze v dospívání, čím dál častěji lidi postihuje i v dospělosti – po pubertě nezmizí, nebo se dokonce první známky pupínků objeví až v dospělém věku.

Pubertální pleť a problémy s tím spojené patří k dospívání a vznikají především v oblasti obličeje, hrudníku a na zádech. V průběhu puberty dochází k nadměrné produkci mazu vlivem hormonálních změn. Jakmile se však hormonální změny stabilizují, stav pokožky se ustálí a zlepší.

Pleť se sklony k akné – co to způsobuje?
V průběhu puberty dochází k nadměrné produkci mazu vlivem hormonálních změn.

A jak je to s pletí se sklony k akné u dospělých? V průběhu puberty spousta z nás marně doufá, že se s nežádoucími pupínky v dospělosti rozloučí, jenže ony ne a ne zmizet. Rozmanité hormonální změny v dospělosti, jako je těhotenství, vysazení antikoncepce či menopauza, mohou zapříčinit zvýšenou tvorbu kožního mazu, což jak víme, vede právě ke vzniku pupínků a jiných nepříjemností na pleti.

K problematické pleti může přispívat špatný životní styl, nadměrná konzumace cukru, lepku, alkoholu či intolerance na určité potraviny.

Jak zmírnit problémy s pletí a předejít pupínkům?

Nejdůležitějším krokem, v dospívání i dospělosti, je poznání vlastní pleti. Měli byste vědět, jaký typ pleti máte, popřípadě i změnit životní styl a najít přípravky, které vaší pleti vyhovují a zbytečně ji nedráždí. Jednoduše zkoušejte a svou pleť pozorujte a poznávejte.

Pleť je důležité správně, ale zároveň šetrně čistit, a u té problematické to platí dvojnásobně. Používejte dermokosmetiku, která nejenomže vaši pleť zbaví nadbytečného mazu, ale bude ji také v průběhu dne i noci hydratovat a zklidňovat.

Za vyzkoušení určitě stojí řada Hyséac od značky Uriage. Přípravky z této řady jsou vyvinuty přímo pro problematickou pleť, která potřebuje jemně vyčistit, zklidnit podráždění a hydratovat.

Nemusíte se tak bát vysušování pleti, které vede k ještě větší tvorbě kožního mazu. Navíc v řadě Hyséac najdete přípravek obsahující SPF, čisticí slupovací masku a SOS lokální péči, která napomáhá k rychlejšímu odstranění komedonů. Pokud si nebudete vědět rady, dermoporadkyně v lékárnách Dr. Max vám velmi rády poradí a pomohou s výběrem vhodného produktu.

Články k tématu Pleť se sklony k akné v dospělosti: Jaké jsou příčiny a jak tento problém řešit?

  • Nestihli jste se objednat ke kadeřníkovi a vaše vlasy už volají o pomoc? Práci kadeřníků doma asi zcela nenahradíme, avšak za pomoci kvalitních produktů můžeme vlasům dopřát péči, kterou jistě ocení. Na co byste se tedy v péči o vaše vlasy měli zaměřit a po jakých produktech sáhnout?
  • Jen těžko byste hledali někoho, kdo ještě nevyzkoušel jakýkoliv kolagen. Jenže ne každý z nich splní to, co slibuje, a i já jsem se již několikrát napálila. Má poslední recenze na kolagen byla u vás velmi oblíbená, a proto jsem se rozhodla vyzkoušet další. Tentokrát se mi do rukou dostal doplněk stravy s kolagenem Dr. Max Collagen Drink, tak se pojďme podívat na to, jak si vedl.
  • Suchá pokožka dovede potrápit celoročně. A bohužel se jí nevyhneme ani bezprostředně po koupání. Kromě toho, že suchá pleť nevypadá hezky, necítíte se kvůli ní dobře. Čeho bychom se v péči o suchou pokožku měli vyvarovat, aby byla i po koupeli hydratovaná a vyživená?
O autorovi
Simona Nosálová
Simona Nosálová
Pracuji jako šéfredaktorka pro lifestylový magazín pro ženy. Mezi mé koníčky patří zvířata, zdravý životní styl, kosmetika a líčení. A právě proto se velmi ráda ve svých článcích zaměřuji na témata zahrnující péči o pleť a tělo, dermokosmetiku a dekorativní kosmetiku. Věřím totiž, že vnitřní zdraví a krása úzce souvisí s krásou vnější.
Číst více od autora
O autorovi
Simona Nosálová
Simona Nosálová
Pracuji jako šéfredaktorka pro lifestylový magazín pro ženy. Mezi mé koníčky patří zvířata, zdravý životní styl, kosmetika a líčení. A právě proto se velmi ráda ve svých článcích zaměřuji na...
Číst více od autora