Zásady správného opalování: Jakou sluneční kosmetiku zvolit a jak ji používat?

13. 6. 2023 · 6 minut čtení

Všichni toužíme po svěží bronzové barvě bez spálené pokožky a pigmentových skvrn. Docílit toho nemusí být až tak těžké, stačí dodržovat pár zásad, které si dnes ukážeme.

Zásady správného opalování: Jakou sluneční kosmetiku zvolit a jak ji používat?

Jak sluneční kosmetiku používat?

Základem je kvalitní sluneční kosmetika, kterou je třeba nanést 30 minut předtím, než se půjdete opalovat či vyrazíte ven. Zároveň pokud zamíříte k vodě, je nezbytné používat voděodolné přípravky. Nebo aplikaci po koupání opakovat.

To stejné platí i při sportu, během kterého se zpotíte – přípravek je vhodné znovu nanést anebo sáhnout po tom voděodolném. Dobrou volbou jsou přípravky od značky Skinexpert by Dr. Max SOLAR. Tato sluneční kosmetika obsahuje optimální komplex aktivních látek, který pomáhá chránit buňky pokožky před škodlivými vlivy slunečního záření. Díky svému složení je SOLAR kosmetika vhodná i pro citlivou a náročnou pleť.

Jestliže chcete škodlivé účinky slunečního záření na pokožku minimalizovat, je nezbytné používat ochranné faktory i u nás v ČR. Zároveň mezi 11. a 15. hodinou na sluníčko raději vůbec nechoďte, protože v tomto čase je jeho síla nejintenzivnější. Navíc, nadměrné slunění vede k nerovnostem v pigmentaci pokožky a k jejímu předčasnému stárnutí.

Jaký faktor zvolit a co znamená SPF?

Jak vysoký ochranný faktor je potřeba nanést? Záleží především na vašem fototypu pleti – rozlišujeme 6 fototypů, přičemž fototyp 1 je nejsvětlejší. V našem podnebném pásmu je nejčastější fototyp 1 až 4. Čím světlejší fototyp tedy máte, tím je potřeba vyšší ochranný faktor.

Jak používat sluneční kosmetiku? A jakou zvolit?
Jak vysoký ochranný faktor nanést? Záleží především na vašem fototypu pleti.

A co vlastně znamená hodnota SPF na daném přípravku? Ta určuje, kolikrát můžeme prodloužit dobu pobytu na slunci, než nám pokožka začne červenat. Pokud vám pokožka červená po 15 minutách a použijete SPF 30, pak vám při pobytu na slunci účinek ochranného faktoru vydrží zhruba 450 minut.

Ovšem jiná pravidla platí pro naše nejmenší. Citlivá pokožka kojenců a malých dětí na slunce nepatří vůbec. A u starších dětí je potřeba používat minimálně SPF 50.

Důležitá je také vaše vitalita a kondice

Ještě, než se vystavíte slunečním paprskům, měli byste zvážit, jak se cítíte. Obezřetnost je potřeba při užívání třezalky tečkované a některých léků, jako jsou například estrogeny, retinoidy, některá antibiotika či vybrané protizánětlivé léky a podobně.

Jak používat sluneční kosmetiku a jakou vybrat?
Některé léky či bylinky mohou způsobovat fotosenzitivitu. Při jejich užívání se vyvarujte pobytu na slunci.

To vše totiž způsobuje fotosenzitivitu a na pokožce by se tak mohly vytvořit nepěkné pigmentové skvrny. Pokud tedy nejste zcela fit, pobyt na sluníčku raději nechte na jindy a nechte své tělo regenerovat.

Proto jestli užíváte doplňky stravy nebo léky, vždy pozorně čtěte příbalový leták. A v případě přípravků způsobujících fotosenzitivitu se slunění raději vyhněte.

Pro zatíženou pokožku vyberte vhodné přípravky

Někdy je třeba sáhnout po ještě silnější ochraně, zejména pokud je vaše pokožka často vystavovaná slunci a hrozí poškození UV zářením. V těchto případech je vhodný zdravotnický prostředek Eucerin Sun 100. Slouží k prevenci i k doplňkové léčbě aktinické keratózy.

Zanechává na pokožce ochranný film s UV filtry, které absorbují, odrážejí a rozptylují sluneční záření. Přípravek tak poskytuje ochranu pokožce vcelém UV spektru, a jakožto lehký fluid je vhodný pro každodenní a opakované použití.

Nezapomínejte na to, že u opalování platí pořekadlo „všeho s mírou“ dvojnásob. Jen svěží pokožka může být krásná. A na to bychom měli myslet v první řadě, i když nás sluníčko svými paprsky láká ven.

Ať už zvolíte jakoukoliv opalovací kosmetiku, nikdy nezůstávejte příliš dlouho na slunci. Nadměrná expozice sluncem představuje vážné zdravotní riziko. Pamatujte, že žádný přípravek neposkytuje 100% ochranu.

Články k tématu Zásady správného opalování: Jakou sluneční kosmetiku zvolit a jak ji používat?

  • Líčení je neodmyslitelnou součástí ranní rutiny. Avšak spousta z nás má naučené jisté zlozvyky a chyby, které přidávají léta navíc. Jakých 5 největších přešlapů bychom se měli vyvarovat a čeho se dopouštíme nejčastěji? 
  • 5 mýtů o opalování. Nevěřte jim!

    5 mýtů o opalování. Nevěřte jim!

    · 2 minuty čtení
    Ačkoliv zásady správného opalování většinou známe, stále mezi námi kolují mýty, kterým mnoho z nás věří a nechce od nich upustit. Dnes se tedy společně podíváme na 5 nejčastějších a vysvětlíme si, proč se na ně nespoléhat.   
  • Suché a zničené vlasy po létě dovedou potrápit. I když se během letních měsíců snažíme naše kadeře před sluníčkem, mořskou solí a chlorovanou vodou chránit pomocí vyčesaného drdolu nebo klobouku, poškození se bohužel nevyhneme. Jak tedy hřívě po létě navrátit ztracený lesk a vrátit ji zpět do formy?