Antiperspirant vs deodorant: Jak zkrotit pocení a zmírnit jeho projevy?

22. 8. 2023 · 5 minut čtení

Teplé počasí ani topná sezóna s námi nemají slitování. Ač je pocení nezbytné pro správné fungování organismu, nemusíte hned rezignovat na estetickou stránku věci. I v největším parnu se můžete cítit příjemně. Dnes se zaměříme na přípravky, které neutralizují tělesný pach a zmírňují projevy pocení. Víte, jaký je rozdíl mezi antiperspiranty a deodoranty? A který je pro vás ten pravý?

Simona Nosálová
Simona Nosálová
Antiperspirant vs deodorant: Jak zkrotit pocení a zmírnit jeho projevy?

Pocení zabraňuje přehřátí a dochází během něj k detoxikaci organismu. Během dne se můžeme zpotit nejenom při horku a fyzické námaze, ale také vlivem hormonální nerovnováhy anebo v důsledku některých onemocnění. Co tedy můžeme dělat, abychom projevy pocení zmírnili a vyhnuli se nepříjemnému zápachu?

Jak dostat pocení pod kontrolu?

Pot sám o sobě nezapáchá. Zápach se dostaví až ve chvíli, kdy jej bakterie začnou rozkládat a v tomto vám ani pravidelná a pečlivá hygiena nepomůže. Jednoduše řečeno, bez kvalitních přípravků se prostě neobejdete. V úvahu byste měli vzít i typ pokožky, zejména pokud je citlivá.

Na e-shopu Dr. Max můžete vybírat ze dvou typů přípravků – deodoranty a antiperspiranty. Který z nich je pro vás ten pravý?

Deodoranty – co dovedou?

Deodoranty obsahují parfémovanou složku, která napomáhá překrývat zápach. Deodorant roll-on od společnosti Vichy si oblíbíte pro jeho jemné složení, které je vhodné pro všechny typy pleti. Díky tomu, že je obohacený o termální vodu z Vichy, obsahuje spoustu minerálů. A navíc zklidňuje podráždění.

Vichy Deo Mineral roll-on 50 ml – stop pocení.
Deodoranty napomáhají překrýt nežádoucí odér.

Roll-on eliminuje zápach a nabízí pocit pohodlí a svěžesti až po dobu 48 hodin od aplikace. Neobsahuje alkohol, hliníkové soli ani parabeny. Bez obav ho použijte i na velmi citlivou a jemnou pokožku.

Jemný deodorant od Uriage dodává pokožce hebkost a po dobu 24 hodin chrání před zápachem. Pomáhá zklidnit podrážděnou pokožku podpaží. Zajišťuje pocit komfortu a svěžesti. Nezpůsobuje bílé ani žluté stopy na oblečení a chrání před zápachem.

Deodoranty jsou vhodné pro ty z vás, které netrápí zvýšená tvorba potu. Ale chtějí pouze zamezit nepříjemnému zápachu, který by se mohl v průběhu dne dostavit.

Antiperspiranty – k čemu slouží?

Antiperspiranty většinou obsahují hliníkové soli, které tvorbě potu zamezují. Soli zužují horní část vyústění potní žlázy, což zamezuje tvorbu nepříjemného zápachu a mokrých skvrn na oblečení. 

Už žádné koláče! Jak zamezit nepříjemnému pocení a zmírnit jeho projevy?
Antiperspiranty zamezují tvorbě potu a předchází morkým skvrnám na oblečení.

Trápí vás nadměrné pocení, mokré kruhy  v podpaží a nepříjemný zápach? V tom případě sáhněte právě po antiperspirantu.

  • Uriage Antiperspirant Power 3 pomáhá předcházet pocení a zápachu až po dobu 24 hodin. Nezanechává nevzhledné bílé či žluté stopy na oblečení. Poskytne pocit čistoty a svěžesti. Díky obsahu termální vody Uriage zklidňuje citlivou pokožku podpaží.
  • Eucerin Antiperspirant roll-on neobsahuje alkohol, je proto vhodný i pro citlivou pleť. Jeho lehká vůně a účinné složení vás ochrání proti pocení a nepříjemnému zápachu.

Články k tématu Antiperspirant vs deodorant: Jak zkrotit pocení a zmírnit jeho projevy?

  • Ačkoliv jsme se o intimní hygieně na našem blogu zmiňovali již několikrát, čas od času je dobré si připomenout, jak důležitá je. A protože se jedná o téma, o kterém ženy příliš nemluví, v dnešním článku se zaměříme na vše, na co jste se kdy ostýchala zeptat.
  • I když mnoho žen odlíčení nepřikládá velkou váhu, právě tento krok je v cestě za krásnou a svěží pletí velmi důležitý. Odstraňování make-upu i následné čištění má svá pravidla. Nedodržíte je a pleť vám to začne vracet. Třeba v podobě předčasných vrásek či nežádoucích pupínků. Jak tedy při odlíčení pleti postupovat?
  • Suchý šampon se stal nezbytným pomocníkem pro mnoho z nás. Díky němu můžeme rychle a efektivně oživit naše vlasy bez nutnosti je zdlouhavě umývat. Přemýšlíte i vy nad koupí suchého šamponu, ale nevíte, jak tento produkt používat? V našem článku vám představíme tipy a triky, jak používat suchý šampon správně, abyste dosáhli dokonalého výsledku.
O autorovi
Simona Nosálová
Simona Nosálová
Pracuji jako šéfredaktorka pro lifestylový magazín pro ženy. Mezi mé koníčky patří zvířata, zdravý životní styl, kosmetika a líčení. A právě proto se velmi ráda ve svých článcích zaměřuji na témata zahrnující péči o pleť a tělo, dermokosmetiku a dekorativní kosmetiku. Věřím totiž, že vnitřní zdraví a krása úzce souvisí s krásou vnější.
Číst více od autora
O autorovi
Simona Nosálová
Simona Nosálová
Pracuji jako šéfredaktorka pro lifestylový magazín pro ženy. Mezi mé koníčky patří zvířata, zdravý životní styl, kosmetika a líčení. A právě proto se velmi ráda ve svých článcích zaměřuji na...
Číst více od autora