Přírodní a BIO kosmetika: 7 důvodů, proč jí dát zelenou

19. 7. 2023 · 6 minut čtení

Přírodní a BIO kosmetika zažívá v posledních letech boom. V každé prodejně s kosmetikou na nás z regálů koukají produkty s těmito nálepkami. Ani lékárny a e-shop Dr. Max nezůstávají pozadu. Stále váháte, zda přesedlat na zelenou vlnu? Pojďte se s námi podívat, zda tato kosmetika opravdu stojí za to a komu udělá radost.

Simona Nosálová
Simona Nosálová
Přírodní a BIO kosmetika: 7 důvodů, proč jí dát zelenou

Jaký je rozdíl mezi přírodní a BIO kosmetikou

Ať už se rozhodnete pro přírodní či BIO kosmetiku, měli byste vědět, jaký je mezi nimi rozdíl. Při výrobě přírodní kosmetiky se používá minimum syntetických látek, není to však standardizované. Proto se vždy vyplatí prostudovat složení.

Můžete narazit na přírodní kosmetiku, která je certifikovaná. Výrobce tak dokládá čistotu ingrediencí, fair trade či cruelty free filozofii. Získávání ingrediencí se ale obecně neřídí žádnými pravidly.

BIO kosmetika jde o kus dál. Kromě toho, že používá přírodní složky místo syntetických, ingredience musí být v BIO kvalitě. 

Přísady tedy vždy pocházejí z kontrolovaného zemědělství či sběru, kde existují přísná pravidla, jak se daná ingredience pěstuje a získává (žádné pesticidy, umělá hnojiva atd.). BIO kvalitu potom výrobci dokazují různými certifikáty.

Jestliže si chcete být jistí, že jste vybrali správně a daný produkt je skutečně v BIO kvalitě, u výrobků hledejte potvrzení v podobě certifikátů. Ty udělují nezávislé organizace – např. certifikát BDIH, NATRUE, ECOCERT, CPK, VEGAN, LACON, HCS či FAIR TRADE.

Výhody přírodní a BIO kosmetiky

Certifikovaná přírodní a BIO kosmetika není účinnější než klasická kosmetika, v tomto ohledu jsou si rovnocenné. Rozdíl je hlavně ve složení a procesu výroby. Jaké jsou jejich výhody? 

7 důvodů, proč dát zelenou přírodní a BIO kosmetice
BIO kosmetika používá přírodní složky místo syntetických. Ingredience musí být v BIO kvalitě, což dokládá certifikací.
  • BIO a přírodní kosmetika obsahuje vitaminy, antioxidanty a hydratační látky. 
  • Šetrné složení vyhovuje citlivé pokožce, i té dětské.
  • Složení (INCI) bývá minimalistické – snadno se v něm zorientujete.
  • Díky certifikátu znáte původ výrobku.
  • Naprostá většina značek dokládá certifikací, že netestují na zvířatech, ani nepoužívají ingredience, které těmito testy prošly.
  • Obsahuje snadno biologicky odbouratelné složky, takže tolik nezatěžuje životní prostředí.
  • Podporou fair trade projektů přispíváte k udržitelnější budoucnosti.

Jakou přírodní či BIO kosmetiku vyzkoušet?

Pokud stále nevíte, jakou kosmetiku vyzkoušet, doporučuji tyto BIO a organic značky z e-shopu Dr. Max:

  • Klara Rott – základ přípravků této české značky tvoří BIO květinové vody neboli hydroláty ve vysokých koncentracích, které si vyrábí sami. 
  • Nuxe BIO – používá účinné přírodní složky, jejichž potenciál je podpořen technologiemi šetrnými k životnímu prostředí. Má již téměř 45 podaných patentů v oblasti výroby kosmetiky.
  • Inlight – srdcem kosmetiky Inlight je jedinečná receptura Bio-lipofilní Matrix®. Tato formule je kombinací starověké alchymistické tradice s moderní vědou. Inlight nabízí kompletní řadu produktů, které obsahují 100 % BIO složek, 0 % syntetických látek a jsou certifikovány označením Soil Association.
  • Novexpert – zakladatel značky Cyrille Telinge na základě poznatků z oblasti molekulární biologie změnil svůj přístup ke kosmetice. Spojuje vědecké poznatky a přírodní složení. Vychází ze skutečnosti, že se lidské tělo chová jako houba, která do sebe absorbuje všechny látky ze svého okolí.

Články k tématu Přírodní a BIO kosmetika: 7 důvodů, proč jí dát zelenou

  • Řasenka nesmí chybět ve výbavě žádné ženy. Jenže ne každá to s ní umí tak, jak by si přála. V tomto článku se podíváme na to, jak i z krátkých řas vykouzlit podmanivý pohled. Na pomoc si přizveme nejen kvalitní řasenky, ale také další „kouzla“.
  • Líčení je neodmyslitelnou součástí ranní rutiny. Avšak spousta z nás má naučené jisté zlozvyky a chyby, které přidávají léta navíc. Jakých 5 největších přešlapů bychom se měli vyvarovat a čeho se dopouštíme nejčastěji? 
  • 5 mýtů o opalování. Nevěřte jim!

    5 mýtů o opalování. Nevěřte jim!

    · 2 minuty čtení
    Ačkoliv zásady správného opalování většinou známe, stále mezi námi kolují mýty, kterým mnoho z nás věří a nechce od nich upustit. Dnes se tedy společně podíváme na 5 nejčastějších a vysvětlíme si, proč se na ně nespoléhat.   
O autorovi
Simona Nosálová
Simona Nosálová
Pracuji jako šéfredaktorka pro lifestylový magazín pro ženy. Mezi mé koníčky patří zvířata, zdravý životní styl, kosmetika a líčení. A právě proto se velmi ráda ve svých článcích zaměřuji na témata zahrnující péči o pleť a tělo, dermokosmetiku a dekorativní kosmetiku. Věřím totiž, že vnitřní zdraví a krása úzce souvisí s krásou vnější.
Číst více od autora
O autorovi
Simona Nosálová
Simona Nosálová
Pracuji jako šéfredaktorka pro lifestylový magazín pro ženy. Mezi mé koníčky patří zvířata, zdravý životní styl, kosmetika a líčení. A právě proto se velmi ráda ve svých článcích zaměřuji na...
Číst více od autora