6 nejčastějších chyb v péči o pleť. Čím jí škodíme?

10. 5. 2023 · 6 minut čtení

Toužíte po svěží, zářivé pleti? Pak byste měli znát nejen to, co jí prospívá, ale i věci, které jí škodí. V tomto článku se podíváme na nejčastější chyby v péči o tvář, které často děláte třeba i nevědomky.

Simona Nosálová
Simona Nosálová
6 nejčastějších chyb v péči o pleť. Čím jí škodíme?

Nepoužíváte krém s SPF ochranou

Tento bod zmiňuji velmi často, ale opakování je matkou moudrosti. Použití krému s SPF ochranou slouží nejenom jako ochrana před spálením od sluníčka, ale také jako prevence při tvorbě vrásek nebo hyperpigmentaci. Krém byste měli na obličej, krk i dekolt aplikovat každý den, bez ohledu na to, zda je zima či léto, nebo jestli je zrovna slunečno či zataženo. Krém můžete použít i na hřbety rukou.

O pleť se sklony k akné pečujete stejně jako v pubertě

Pupínky v dospělosti vznikají z jiných důvodů než v pubertě (nejen rozmanité hormonální změny, ale i životní styl). Stále však znikají zejména kvůli nadměrné tvorbě mazu. Kromě toho se nám v průběhu let mění také kvalita pleti, která začíná postrádat hydrataci. 

Proto byste měli zapomenout na přípravky obsahující alkohol, ale raději sáhnout po těch, které jsou určené na problematickou pleť.

Nečistíte mobil ani neměníte ložní prádlo

Věřili byste tomu, že je displej mobilního telefonu mraveništěm bakterií? V průběhu dne na něj saháme neumytýma rukama, pokládáme jej na nejrůznější místa a poté si jej přikládáme k obličeji. Kromě špíny na něm však ulpívá i kožní maz, make-up a další nečistoty. A právě tohle vše může zapříčit vznik problémů s pletí. Velmi podobný případ je i ložní prádlo, přesněji povlak na polštář. Ten byste měli pravidelně prát a alespoň jednou týdně jej vyměnit.

Tip: Jednoduchým řešením jsou dezinfekční ubrousky či dezinfekční sprej určený přímo na mobilní telefony – tímto způsobem si obrazovku mobilu pravidelně čistěte. 

Používáte mnoho kosmetických přípravků

Čeho je moc, toho je příliš. I přesto, že pravidelný režim přináší své ovoce, někdy je použití mnoha přípravků spíše na škodu. Stejně jako časté střídání a používání nesprávných přípravků – ani jedno naší pleti dlouhodobě nesvědčí.

Nejčastější chyby v péči o pleť – vyvarujte se jich!
Nepřehánějte to s pečující kosmetikou, pleti to nesvědčí. Vsaďte raději na méně produktů, za to ale skutečně kvalitních.

Pleť dostatečně nehydratujete

Jak jsem zmiňovala výše, s přibývajícím věkem kvalita naší pleti slábne. Začínají se objevovat vrásky, pleť je více suchá a je potřeba jí dodat hydrataci. Pro naši pokožku není nic příjemnějšího než důkladná péče po náročném dni. Nezapomínejte na ni. Pro maximální efekt si ji dopřejte nejen večer, ale i ráno. Tvář tak připravíte na nadcházející den.

Ať už jste majitelkou jakéhokoliv typu pleti, hydratace je velmi důležitým krokem k mladistvé pleti. Skvělým pomocníkem vám mohou být pleťové krémy či séra obsahující kyselinu hyaluronovou.

S výběrem vhodné kosmetiky pro vaši pleť vám rády pomohou také dermoporadkyně v dermocentrech lékáren Dr. Max. Provedou diagnostiku pleti, zjistí typ a následně doporučí vhodné přípravky.

Správná životospráva je základ

Správná životospráva je kapitolou sama o sobě. Aby byla vaše pleť dostatečně hydratovaná a vitální, je kromě pitného režimu také velmi důležitá vaše strava a každodenní návyky. Mimo jídelníčku bohatého na čerstvé ovoce, zeleninu a bílkoviny dbejte na kvalitní spánek, dostatek pohybu a psychickou pohodu.

Články k tématu 6 nejčastějších chyb v péči o pleť. Čím jí škodíme?

  • Nestihli jste se objednat ke kadeřníkovi a vaše vlasy už volají o pomoc? Práci kadeřníků doma asi zcela nenahradíme, avšak za pomoci kvalitních produktů můžeme vlasům dopřát péči, kterou jistě ocení. Na co byste se tedy v péči o vaše vlasy měli zaměřit a po jakých produktech sáhnout?
  • Jen těžko byste hledali někoho, kdo ještě nevyzkoušel jakýkoliv kolagen. Jenže ne každý z nich splní to, co slibuje, a i já jsem se již několikrát napálila. Má poslední recenze na kolagen byla u vás velmi oblíbená, a proto jsem se rozhodla vyzkoušet další. Tentokrát se mi do rukou dostal doplněk stravy s kolagenem Dr. Max Collagen Drink, tak se pojďme podívat na to, jak si vedl.
  • Suchá pokožka dovede potrápit celoročně. A bohužel se jí nevyhneme ani bezprostředně po koupání. Kromě toho, že suchá pleť nevypadá hezky, necítíte se kvůli ní dobře. Čeho bychom se v péči o suchou pokožku měli vyvarovat, aby byla i po koupeli hydratovaná a vyživená?
O autorovi
Simona Nosálová
Simona Nosálová
Pracuji jako šéfredaktorka pro lifestylový magazín pro ženy. Mezi mé koníčky patří zvířata, zdravý životní styl, kosmetika a líčení. A právě proto se velmi ráda ve svých článcích zaměřuji na témata zahrnující péči o pleť a tělo, dermokosmetiku a dekorativní kosmetiku. Věřím totiž, že vnitřní zdraví a krása úzce souvisí s krásou vnější.
Číst více od autora
O autorovi
Simona Nosálová
Simona Nosálová
Pracuji jako šéfredaktorka pro lifestylový magazín pro ženy. Mezi mé koníčky patří zvířata, zdravý životní styl, kosmetika a líčení. A právě proto se velmi ráda ve svých článcích zaměřuji na...
Číst více od autora