5 mýtů o opalování. Nevěřte jim!

13. 7. 2023 · 2 minuty čtení

Ačkoliv zásady správného opalování většinou známe, stále mezi námi kolují mýty, kterým mnoho z nás věří a nechce od nich upustit. Dnes se tedy společně podíváme na 5 nejčastějších a vysvětlíme si, proč se na ně nespoléhat.

 
 

Simona Nosálová
Simona Nosálová
5 mýtů o opalování. Nevěřte jim!

Proč na obličej nestačí použít make-up s SPF

Make-up obsahující SPF ochranu je sice skvělý pomocník, ale dostatečnou ochranu vám nezaručí – většina make-upů totiž obsahuje SPF pouze 15 nebo 20, a to zkrátka nestačí.

Abyste svou pleť ochránili před negativním dopadem slunce a jeho záření, a vyhnuli se tak vysoušení, tvorbě vrásek a tvorbě pigmentových skvrn, aplikujte denní krém s SPF 50+. Teprve poté naneste make-up. 

Denní krém volte dle typu vaší pleti – lehká nebo vyživující textura. Zajistíte tak dostatečnou ochranu, pokožka může dýchat a nijak ji nezatížíte. 

Proč i tmavá pokožka potřebuje opalovací krém

Každý z nás má v pokožce určité množství pigmentu melaninu, který chrání organismus proti UV záření. Se stoupajícím číslem fototypu odolnost vůči slunečnímu záření stoupá.

5 mýtů o opalování. Tomuhle nevěřte.
Všechny typy pokožky potřebují ochranu. Sluneční paprsky mají sílu a svým působením mohou pleť poškodit, ať už jste světlý, pihovatý anebo tmavý typ.

U lidí s tmavým fototypem býval dříve trend, že nepoužívali sluneční kosmetiku. To je ale chyba. Všechny typy pokožky potřebují ochranu.

Sluneční paprsky mají sílu a svým působením dovedou poškodit každou pleť, ať už jste světlý, pihovatý anebo tmavý typ.

Proč opalovací krém nanášet opakovaně

Natřeli jste se opalovacím přípravkem ráno a myslíte, že máte po zbytek dne vystaráno? Kdepak!

Kvalitní opalovací přípravky, jako jsou například ty od značky Skinexpert by Dr. Max Solar nebo Uriage Bariésun, sice chrání několik hodin, určitě ne ale celý den. Nanášet bychom měli opalovací přípravky 30 minut před pobytem na slunci a znovu se natřít nejpozději každé dvě hodiny.

Zvláště důležité je opakovat aplikaci po každém koupání, otírání ručníkem nebo při zvýšeném pocení, například při sportování. Klasické voděodolné přípravky vydrží 40minutový pobyt ve vodě. Poté už vaše pokožka chráněná není, nebo jen velmi málo.

 

Je opalovací krém potřeba, i když je zataženo?

Dalším velmi častým mýtem je domněnka, že když je pod mrakem, není nutné sluneční přípravky používat. Opět velký omyl. 95 % UV záření je UVA a je během dne v konstantní intenzitě.

UVA záření se vyskytuje po celý rok a prochází skrze mraky, sklo i pleť.

Proč se vyhnout spálené pokožce? Škody jen tak nezmizí

Zarudnutí spálené pokožky sice zmizí, ale škody, které spálení způsobilo, bohužel ne. Protože UVA záření dokáže proniknout do hlubší vrstvy, hraje významnější roli spíše v dlouhodobém než v akutním poškození. Může způsobit stárnutí pleti, alergie na slunce v podobě začervenání, svědění, lehké vyrážky, pigmentové skvrny a také poškození DNA buněk. 

Články k tématu 5 mýtů o opalování. Nevěřte jim!

  • Řasenka nesmí chybět ve výbavě žádné ženy. Jenže ne každá to s ní umí tak, jak by si přála. V tomto článku se podíváme na to, jak i z krátkých řas vykouzlit podmanivý pohled. Na pomoc si přizveme nejen kvalitní řasenky, ale také další „kouzla“.
  • Líčení je neodmyslitelnou součástí ranní rutiny. Avšak spousta z nás má naučené jisté zlozvyky a chyby, které přidávají léta navíc. Jakých 5 největších přešlapů bychom se měli vyvarovat a čeho se dopouštíme nejčastěji? 
  • Suché a zničené vlasy po létě dovedou potrápit. I když se během letních měsíců snažíme naše kadeře před sluníčkem, mořskou solí a chlorovanou vodou chránit pomocí vyčesaného drdolu nebo klobouku, poškození se bohužel nevyhneme. Jak tedy hřívě po létě navrátit ztracený lesk a vrátit ji zpět do formy?
O autorovi
Simona Nosálová
Simona Nosálová
Pracuji jako šéfredaktorka pro lifestylový magazín pro ženy. Mezi mé koníčky patří zvířata, zdravý životní styl, kosmetika a líčení. A právě proto se velmi ráda ve svých článcích zaměřuji na témata zahrnující péči o pleť a tělo, dermokosmetiku a dekorativní kosmetiku. Věřím totiž, že vnitřní zdraví a krása úzce souvisí s krásou vnější.
Číst více od autora
O autorovi
Simona Nosálová
Simona Nosálová
Pracuji jako šéfredaktorka pro lifestylový magazín pro ženy. Mezi mé koníčky patří zvířata, zdravý životní styl, kosmetika a líčení. A právě proto se velmi ráda ve svých článcích zaměřuji na...
Číst více od autora