Jak na to

Zázvorová sezóna je tady!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA


Podzim je definitivně tady a s ním i období chřipek a nachlazení. Jestli existuje něco, bez čeho si chladné říjnové a listopadové dny nedokážu představit, pak je to zázvorový čaj s medem. Silný odvar ze zázvoru dokáže spolehlivě zahnat první příznaky nachlazení a v případě pokročilejší fáze léčbu urychlit.


O zázvoru


Původ zázvoru nelze jednoznačně určit. Jisté ale je, že se tato kořenová rostlina používá v oblastech Číny a Indie již několik tisíciletí a že se její užívání brzy rozšířilo po celém světě. Oblibu si zázvor získal pro svou pikantní chuť, vůni i antibakteriální a protizánětlivé účinky. Pomáhá v boji s nachlazením a rýmou, se žaludečními problémy a má pozitivní vliv na krevní oběh i redukci váhy.


Zázvorový čaj


Na přípravě zázvorového čaje není nic složitého. Kořen zázvoru seženete v naprosté většině obchodů se zeleninou. Doma pak očistíte jeho pevnou kůru, zázvor nakrájíte nebo nastrouháte na libovolně velké kousky, nasypete do konvice či většího hrnku a zalijete vařící vodou. Směs necháte několik minut louhovat a poté dle chuti osladíte medem nebo cukrem. Silnější povahy zvládnou čaj vypít i bez slazení ;)