Trendy

Průvodce alternativním stravováním

P1010014


Alternativní způsoby stravování už dávnou nejsou jen výsadou alergiků a lidí se zdravotními problémy. Jde o aktuální trend související s moderním životním stylem. Bezlepková, vegánská nebo raw strava mění životy jednotlivců a svůj vliv má i na životní prostředí.


VEGETARIÁNSKÁ STRAVA

Vegetariánská strava patří mezi nejrozšířenější typ alternativního stravování. Základním principem je částečné nebo úplné vyřazení masa z jídelníčku. Někteří vegetariáni vyřazují pouze červené maso (a konzumují drůbež a ryby), někteří si vybírají pouze ryby a jiní nepřijímají žádnou formu masa.


VEGANSKÁ STRAVA

Lze říci, že veganství je striktní formou vegetariánství. Vegani nekonzumují žádnou formu živočišných produktů, což je kromě masa třeba mléko nebo vajíčka. Vegani povětšinou z etických důvodů odmítají i kožené výrobky či jakékoliv jiné produkty z živočišných materiálů.


RAW

Raw nebo také syrová strava je označení pro takovou formu stravování, při kterém člověk konzumuje jídlo a pití v co nejpůvodnější formě – tedy syrové nebo čerstvé. Do raw jídelníčku nepatří vařené, pečené, smažené, grilované ani fritované pokrmy. Hlavním principem této stravy je totiž omezit přísun chemických látek, rafinovaného bílého cukru, konzervantů, barviv, umělých sladidel a éček. Více o raw stravě najdete pod následujícím odkazem.


PALEO

Zastánci paleo stravy prosazují názor, že lidské tělo není plně adaptováno na novodobé potraviny jako je obilí, cukr, mléko a jiné průmyslově zpracované produkty. Podle nich jsou takové potraviny vymožeností posledních desetiletí a lidský organismus si na ně nestihl zvyknout. Paleo strava se svým složením navrací do dob před rozvojem zemědělství – tedy ke konzumaci masa, ryb, zeleniny, ovoce, ořechů a nejrůznějších kořínků. Strava omezuje sacharidy a nahrazuje je tuky, které tělo dokáže lépe zpracovat.


BEZLEPKOVÁ STRAVA

Bezlepková nebo-li gluten free strava je původní alternativou stravování celiaků, tedy lidí s přecitlivělostí na lepek. Lepek je rostlinná bílkovina složená složená z gliadinu a gluteninu a objevuje se na povrchu zrn obilí. Základem bezlepkové stravy je vyloučení potravin, které byly z obilí (konkrétně pšenice, špaldy, ječmene, žita, ovsa) vyrobeny. Jde o pečivo, strouhanku, cukrovinky, těstoviny, knedlíky, vločky, kroupy, krupici, kypřící prášky a velkou část dochucovadel jako kečupy, omáčky nebo majonézy. Povoleny jsou oproti tomu přirozeně bezlepkové potraviny jako rýže, brambory, kukuřice, pohanka, sója, luštěninyamaranth, proso (jáhly) a z nich vyrobené produkty.